Osallistujat

Opetusharjoittelu-2

Opetusharjoittelu WinNovan metsäoppilaitoksessa:

Nyt alkoi sitten uusi etappi pedagogisella matkallani, eli opetusharjoittelu. Harjoitteluni keskittyy metsäkoneenkuljettajien kuorma-auton ajo-oikeuden kouluttamiseen ja lisäksi vaadittavien ammattipätevyysajojen pitämiseen. Ryhmän opiskelijat olivat pääasiassa kaikki nuorisopuolen kolmannen vuoden opiskelijoita, mutta joukossa oli myös muutama toisen vuoden oppilas, jotka olivat täyttäneet jo 18 vuotta ja saaneet ajokortin. Kaikki oppilaat olivat poikia, heitä oli 19 kpl ja iältään he olivat 18-20 vuotiaita. Lisäksi ajo-opetukseen tulee myös muutama aikuispuolen opiskelija joilta on ajo-opetus jäänyt viime syksyltä väliin.
Harjoitus alkoi suunnitelman mukaisesti eilen 10.1.2017 C-teoriatunneilla. Aiheena oli siis kuorma-auton rakenteeseen, tekniikkaan, ammattiin ja kuljettamiseen liittyvät aiheet. Tunteja oli yhteensä 12 joista puolet oli 10.1 ja loput seuraavan päivänä. Tunnit suunniteltiin pidettäväksi opetuksen heti alkupuolella, koska nyt opiskelijat ovat valmiit suorittamaan jo teoriakokeen itsenäisesti ajovarman konttorissa.

Teoriatunnit olivat itselleni ennestään tuttuja, mutta suunnittelua tuntien pitäminen vaati siitäkin huolimatta. Tavoitteeni oli saada opiskelijat aktivoitumaan keskusteluihin, koska kyseessä oli aihe josta jokaisella oli jo enemmän tai vähämmän kokemusta eli autolla ajaminen. Uutta asiaa luonnollisesti kuorma-autolla ajaminen tuo verrattuna henkilöautoon, mutta pyrin käyttämään mahdollisimman paljon esimerkkejä oikeista ajotilanteista, joissa ajamista pystyttiin vertaamaan kuorma-autolla ajamiseen ja perustelin lisäksi mitä tehdään toisin.
Teoriatunnit käytin myös hyväkseni ajokorttilupahakemusten täyttämiseen ja webauton esittelyyn. Kerroin kuinka hakemukset täytetään oikein, jonka jälkeen oppilaat täyttivät omat kaavakkeensa ja keskustelimme myös mitä liitteitä he tarvitsevat toimittaessaan niitä ajovarmalle. Webauto on meidän opettajien käyttämä oppilaskirjanpitotyöväline, mutta sen avulle opiskelijat pystyvät itse seuraamaan omia ajettuja ja varattuja ajo-tuntejaan, sekä myös harjoittelemaan teoriakoetta varten harjoitustehtävillä. Jaoin oppilaille jokaiselle omat henkilökohtaiset tunnukset kyseiselle nettisivulle ja pyysin heitä kirjautumaan sisään kokeillakseni toimivatko tunnukset oikein. Oppilaat käyttivat kaikki omia älypuhelimiaan ja tunnukset toimivat moitteettomasti. Tämän jälkeen pyysin kaikkia tekemään myös yhden harjoituskokeen, jotta seuraavalla kerralla he osaavat tehdä sen itsenäisesti kotona.

Koko aikaa emme istuneet luokassa vaan välillä jalkauduimme ihastelemaan koulumme opetuskalustoa, jossa samalla kävimme käytännössä kuorma-auton rakennetta läpi ja esittelin myös oikeaoppisen ajoonlähtotarkastuksen. Autohallissa oli parkissa myös linja-auto joka oppilaitani kovasti kiinnosti, joten keskustelimme myös mahdollisesta jatko-opiskelusta ja miten oppilaat voisivat päivittää lisää ajokorttiaan.
Ryhmätehtäväksi annoin opiskelijoiden suunnitella 7 tunnin mittaisen ajoreitin. Ajo alkaa klo. 8:15 ja päättyy klo. 15. Ajoon täytyy sisältyä lain edellyttämät tauot ja reitille täytyy osua muutama selkeä määränpää/nähtävyys jossa pysähdymme. Oppilaat olivat kolmen hengen ryhmissä paitsi yhdessä ryhmässä oli neljä henkilöä. Idoita syntyi vaikka kuinka monta ja ajatuksena oli, että kun lähdemme ammattipätevyysajoon niin saatamme ehtiässämme ajaa jonkun suunnitellun reitin. Ryhmätehtävä tuntui olevan opiskeljoille oikein mielekästä tekemistä.

Teoritunnit olivat mielestäni onnistuneet, mutta luonnollisesti harjoitusta tarvitaan aina lisää ja varsinkin suunnitelmallisuuteen ja johdonmukaisuuteen täytyy mielestäni panostaa vielä reilusti. Kaikki aiheet joita halusin tunnilla käydä läpi, niin ehdein käymään joten ajankäyttöni oli ihan hyvää.

Opetus jatkuu seuraavaksi oppilaiden ajotunneilla, joita alan heille pian varaamaan.

Tämä uusi vuosi on tuonut suuria muutoksia WinNovalla siinä muodossa, että oma opetukseni on vaihtunut metsäopetuksen alta logistiikkaan, mutta silti asemapaikkani on säilynyt Porin Metsäopistolla. Logistiikkaan liittyminen sai aikaan myös sen, että oma työni lisääntyi ainakin toistaiseksi siinä määrin, että ennen varasin vain omat ajoni ja oppilaani, mutta nyt varaan parhaimmillaan 5 opettajan ajot. Ei tämä katastrofi ole ja otetaan se hyvänä harjoituksena, mutta toivotaan, että onnistun tehtävässä.
Ajotunteja olen varannut yksittäisille opiskelijoille sekä myös kahden hengen ryhmille, riippuen hieman tilanteesta. Olen kuunnellut oppilaiden omia toivomuksia ja ottanut ajoon ensin oppilaita, jotka ovat kertoneet kortin saanniilla olevan kiire työharjoittelun takia.

16.1.2017 polkaistiin käyntiin liikenneopetus kuorma-autokorttikoulutuksessa. Oppilaana minulla on tällä viikolla yksi aikuispuolen opiskelija joka on kertonut minulle jännittävänsä tulevia kuorma-auto ajoja hyvin paljon ja hän vierastaa myös hieman vieraita ihmisiä. Tämä kyseinen oppilas on ollut minulla liikenneopetuksessa jo aikaisemmin parina päivänä joulukuussa. Tällä viikolla on tarkotus saada hänen ajonsa valmiiksi ja alamme samalla miettimään hänen ajokokeensa päivämäärää. Ensiviikkolla minulle tulee ajoon 3 C-ajojen ensikertalaista aikuispuolelta ja avukseni tulee myös kaksi muuta liikenneopettajaa logistiikasta.
Tänään kuitenkin aloitimme aamun keskustelulla, että mitä on vielä muistissa liittyen ajoonlähtötarkastuksista ja auton ajokuntoon laittamisesta. Ne olivat oppilaalla aika hyvin jäänyt mieleen, mutta pari asiaa sain muistuttaa. Päivän opetukselle annoimme tavoitteeksi, että kertaamme vanhaa ja saatamme käydä ajamassa vähän lähempänä kaupunkia pari haastavampaa kohdetta. Opetuskorttiin olin merkinnyt itselleni muistiin, että ajolinjoissa oli viimeksi parannettavaa joten painotin tämän päivän ajossa sitä aisiaa. Ajon alkupuolella oppilas oli selvästi jälleen jännittynyt mahdollisesti johtuneesta liukkaasta kelistä, mutta noin puolentunnin rauhallisen maantieajon jälkeen hän rauhoittui ja uskalsimme mennä lähemmäs keskustaa.
Ajo päätettiin takaisin saamaan osoitteeseen metsäopistolle autohalliin noin. 4 tunnin ajon jälkeen jonka jälkeen kävimme läpi miltä ajo oli tuntunut ja mitä siinä oli hyvää ja mitä pitäisi vielä parantaa. Ajolinjoihin oli tullut selvää parannusta, mutta ennakointiin pitää panostaa vielä reilusti. Harjoitukset jatkuvat koko viikon joten katsotaan mihin lopputulokseen me pääsemme.

Ajo-opetus saatiin perjantaina oppilaan kanssa hyvälle mallille siinä mielessä, että kävimme katsastuskonttorilla jossa hän suoritti teoriakokeen hyväksytysti ja varasimme samalla ajan ajokokeeseen, joka on kuun viimeisenä päivänä  tiistai 31.1. Olemme ajaneet nyt tämän oppilaan kanssa hieman ns. ylimääräistä verrattuna vähimmäisopetusmääriin, mutta sovimme sen yhdessä oppilaan kanssa ja hän oli itsekkin sitä mieltä, että harjoitusta tarvitaan lisää. Perjantaina 20.1. ajot päätettiin ''leikki-inssiin'' josta oppilas suoriutui oikein hyvin. Täysin puhdasta ajo ei ollut, mutta selvästi oppilas on alkanut luottamaan itseensä ja valinnat sekä toiminnat liikenteessä olivat selkeitä.
Lähdimme viikonlopun viettoon hyvillä mielillä ja sovimme, että tutkintopäivänä oppilas tulee koululle aamulla, jotta saamme vielä kerrata asioita läpi ja hän pääsee myös hieman lämmittelemään ennen varsinaista ajokoetta. Uskon vahvasti, että oppilas suoriutuu ajokokeesta hyvin, mutta tilanne on kuitenkin aina jännittävä, joten mitä vaan voi kuitenkin tapahtua. Palaamme tämän opiskelijan osalta asiaan kuun lopussa.

Opetusharjoittelun 3. viikko toi tulleessaan taas uudet oppilaat ja uudet kujeet. Avukseni saapui siis kaksi logistiikan opettajaa joille olin varannut myös oppilaat, Oppilaat olivat kaikki aikuispuolelta ja heitä oli yksi per ajoneuvo/opettaja, Ajattelin, että aikuisoppilaille on hyvä se, että he saisivat ajonsa nopeasti valmiiksi, joten siksi varasin ajoon vain kolme oppilasta. Nuorisopuolen oppilaille on helpompaa olla koululla pidempään koska sisäoppilaitoksessa he pääsevät majoittumaan ja lisäksi heidän elämentilanteensa on usein joustavampi.
Kaikki oppilaat saivat ajonsa valmiiksi ja varasimme heille tutkinnot. Oppilaat vaihtoivat kertaalleen autoa ja opettajaa pääasissa siitä syystä, että kaikki autot ovat hieman erilaisia ja oli hyvä, että he saivat erilaisia kokemuksia.

4. viikko alkoi jälleen uusilla oppilailla jotka olivat puolestaan nuorisopuolelta. Heitä tuli ajoon yhteensä kuusi, joten jokaiseen autoon tuli kaksi kuskia. Logistiikan opettajat Kai ja Jukka jatkavat siis ainakin tämän viikon apunani. Ryhmäajo tuo opetukseen hieman erilaisen luonteen. Pääasiassa autossa on lupsakka tunnelma, mutta huomaan tietyissä asioissa oppilailla olevan pieni kilpailu opeteltavista asioista joka ei välttämättä ole huono asia kunhan kilpailu tapahtuu hyvässä hengessä. Itse olen pitänyt tärkeänä tukea molempia oppilaita tasapuolisesti, jotta he eivät tuntisi olevan eriarvoisessa asemassa. Ryhmäajossa on hyviä puolia ehdottomasti se, että seuraamallakin oppii, eli takapenkillä istuva opiskelija saa opetusta seuraamalla toisen ajoa, seuraamisesta ei kuitenkaan voi kirjata ajotunteja.
31.1 lisäksi ajoon tuli aikuisopiskelija jolle oli varattu ajokoe, Kertasimme asioita ja kävimme ajokoetta ajatellen muutaman tärppikohdan läpi, ennnen kuin menimme kokeeseen. Oppilas suoritti ajokoeen hyväksytysti läpi ja sai vieläpä kehut kaupanpäälle tutkinnonvastaanottajalta hyvästä rauhallisesta ajosta. Oppilas joka oli ollut ensimmäiselle ajotunnille tullessaan hyvin arka ja epävarma omasta ajostaan, niin suoriutui kokeesta hienosti. Oppilas antoi minulle lisäksi palautteen opetuksestani. Hän kertoi, että opetukseni oli miellyttävää ja hän pääasiassa jännittää uusia tilanteita ja ihmisiä, mutta ajotunneilleni oli kuulemma hyvin mukava tulla. Hän lisäksi kiitti minua, että olin häntä kohtaan asiallinen ja kannustava.
Kiitin myös häntä mukavasta seurasta.
On aina kiva saada hyvää palautetta, joten lähdin töistä kotiin hymy kasvoillani.

Lauantaina metsäopistolla oli avoimien ovien päivä, jossa olin itse esittelemässä kuorma-auto simulaattoreita. Kävijöitä oli koululla yhteensä n. 280, joka on oikein hyvä määrä. Simulaattorit kiinnostivat niin nuoria- kuin varttuneempia kävijöitä. Lauantain työpäivä ei aina kuulosta mukavalta, mutta itselläni oli oikein kivaa. Päivän aikana sain tavata paljon vanhoja tuttuja ja tehdä myös uusia tuttavuuksia.

5. viikko jatkui pääasiassa samojen nuorisopuolen oppilaiden kanssa ja tavoitteena oli kerrata opittuja asioita ja myös suorittaa ammattipätevyysajoja. Oppilaille kuuluu ajo-opetukseen myös vähintään 25min mittainen kuorman kiinnitys harjoitus ja tällä viikolla saimmekin ajotehtäväksi kuljettaa metsäopistolta pois vanha kevytkuorma-auto, joka on poistettu liikenteestä. Siinä oli loistava harjoituskohde. Opetusajoneuvon päällä oli koneenkuljetuslava, jonka päälle kevytkuorma-auto oli tarkoitus sitoa. Harjoitus oli ajatuksia herättävä ja sopivan haastava. Osa oppilaista oli käyttänyt sidontaliinoja aikaisemmin, mutta osalle opeteltava asia oli täysin uutta. Kerroin heille mikä meillä on tavoitteena ja annoin oppilaiden suunnitella sidonnan itse. Ohjasin työskentelyä sivusta ja samalla kyselin heiltä mitä laki määrää kuorma kiinnityksestä. Tehtävään meillä meni aikaa noin 45min ja olin lopputulokseen tyytyväinen koska kaikki saivat harjoitteita ja uskon heidän oppineen opeteltavan asian.
Torstaina ajoon tuli kertaamaan yksi aikuispuolen oppilas, jolla on ajokoe perjantaina. Hän oli ollut edellisen kerran ajossa joulukuussa, joten kertaus teki hyvää. Perjantaina oli aikuisopiskelijan lisäksi myös kaksi nuorisopuolen oppilaan ajokoetta. Kaikki pääsivät ajokokeesta läpi. Heidän kanssaan on tarkoitus jatkaa jossain kohtaa kevättä vielä ammattipätevyysajoilla, mutta ajankohtaa ei ole lyöty vielä lukkoon.

6. viikkolla olen itse tiiviisti ajokokeissa kiinni. Avukseni sain pari opettajaa jälleen logistiikasta, joka on hieno asia. Olen nyt myös pitänyt ammattipätevyyskokeita oppilaille, joilla on kaikki ammattipätevyysajot kunnossa. Koe meillä on helpohko, sillä siinä on minimimäärä kysymyksi (yksi kysymys per aihealue). Kysymyksiä on siis yhteensä 13 monivalintatehtävää joista pitää olla vähintään 70% oikein. Kysymysten luonne on hyvin käytännönläheinen esim. ''mikä on ensimmäinen toimenpide saapuessasi onnettomuuspaikalle?'', tai ''milloin kuljettaja voi poiketa ajo- ja lepoajoista?''

Ajokekeet ovat sujuneet pääasiassa hyvin, mutta aina ajoittain tutkinnonvastaanottaja antaa hyvää kehittävää palautetta, joka helpottaa kehittämään työtäni. Tällä viikolla tuli ensimmäinen hylätty ajokokeesta, joka oppilaan ikäväksi syntyi yksinkertaisesta virheestä STOP-merkille väärään paikkaan pysähtymisestä. Ajosta oppilas oli saanut kehuja, mutta kriteerit ovat selvät, joten suoritus oli pakko hylätä. Hiihtoloman jälkeen varattii uusi tutkintoaika ja hoidetaan silloin asia kuntoon.
Hyvä kuitenkin tavallaan, että hylättyjä välillä tulee, koska silloin tiedämme mitä meidän pitäisi myös opetuksessamme kehittää.

Perjantai päivänä ehdimme ajaa ammattipätevyysajoja ja meillä oli lisäksi kuorma vietäväksi, joka oli hyvä käytännönläheinen harjoitus. Oppilaana minulla oli aikuispuolen oppilas, jolla on kuorma-autokortti pohjalla, mutta suorittaa perustason ammattipätevyden, joten ajoja on 10 tuntia. Metsäopiston yksi opettaja soitti minulle ja pyysi toimittamaan soraa hänen pihaansa. Kävimme oppilaan kanssa Läänin kuljetuksen montulla hakemassa 8-16mm soraa kyytiin 10000kg ja kävimme kippaamassa sen opettajan pihaan toivotulle paikalle. Ajotehtävän parasta antia oli se, että saimme puhua kuinka paljon lain mukaan saisimme lastata ja mitä kaikkea kuormaa lastatessa ja purkaessa tulee ottaa huomioon. Peruutustehtävä oli myös hyvä harjoitus oppilaalle.

7. viikko vierähti hiihtolomaa vietellessä ja hiihdettyäkin tuli jopa 30 km, mutta oman ammatin kehittäminen oli myös käynnissä tiistaina, kun kävin tekemässä henkilöliikenteen ammattipätevyyskokeen. Koe suoritettiin ajovarman konttorissa Kokemäellä. Oli mielenkiintoista nähdä miten koe poikkesi meidän pitämistä tavaraliikenteen kokeesta. Kokeessa oli 60 monivalintatehtävää joista piti olla vähintään 44 oikein. Koe meni hyvin ja nyt on sekin homma hoidettu pois alta ja ajatus on, että joskus kouluttaisin myös linja-autokortteja.

8. viikolla ajo-opetus jatkui yhden oppilaan voimin. Opiskelija on nuorisopuolelta, mutta hän on luokkansa vanhimpia koska on 21-vuotias. Tarkoitus oli saada hänen kaikki ajotuntinsa pois pikaisesti, jotta hän pääsee jatkamaan kotiin maatilansa töitä. Oppilas oli hyvin taitava autonkäsittelijä, joten pääsimme heti harjoittelemaan haastavampia paikkoja. Veimme hänen kanssaan ammattipätevyysajoissa myös pari kippilavaa polttopuita asiakkaille (metsäopistolla tehdään oppilastyönä klapeja joita myydään ulos). Toinen paikoista oli hyvin haastava, mutta selvisimme siitäkin hienosti, koska oppilas otti neuvoja hyvin vastaan. Joskus olen ajanut haastavat paikat itse jos olen epäillyt, että voi syntyä vahinkoa, mutta nyt ei tarvinnut sitä pelätä.
Torstaina päätimme ajaa yhden oppilaiden teoriatunnilla suunnitteleman reitin. Reitti alkoi Kullaalta ja jatkui Kokemäen kautta Huittisiin, jossa oli lounastauko. Huittisista ajoimme Sastamalan läpi Tampereelle, jossa ajoimme kaupunkiajoa ja haastavia liikennetilanteita. Yhdeksi paikaksi reitillemme oli Tampereella merkitty Pyynikin näkötorni, jossa kävimme munkkikahvilla ja ihailemassa maisemia. Tämän nautinnollisen vierailun jälkeen lähdimme takaisin Kullaalle pienen kiertotien kautta Pirkkalan läpi.
Perjantaina oli varattu uusi ajokoe oppilaalle joka oli 6. viikolla saanut hylätyn ensimmäisestä yrityksestä. Nyt ei ollut ajossa mitään ongelmaa vaan hän sai kehut hyvästä suorituksesta. Ajokoe on kuitenkin myös opetustilanne, joten oppilas kertoi, että tuskin enää koskaan unohtaa olla pysähtymättä STOP-merkille.

9. viikko toi tullessaan oppilaan joka ei juurikaan uskaltanut tehdä itsenäisiä päätöksiä, vaan kysyi minulta lähes kaikki asiat mitä tulisi seuraavaksi tehdä. Oppilas ei ollut huono ajamaan autoa, mutta siltä se aluksi näytti ulospäin. Etenimme harjoiteltavissa aiheissa välillä aivan normaalia tahtia, mutta  näin parhaaksi palata hyvin usein harjoittelemaan alkupään harjoitteita, kuten esim. ajolinjat ja vaihteiden käyttö itsenäisesti. Tämä kantoi hedelmää, joten ajojen aivan loppupuolella oppilas kykeni ajamaan annetun ajoreitin aivan itsenäisesti ja ratkaisi hyvin vastaan tulleita ongelmia. Olin lopputulokseen tyytyväinen joten varasimme hänelle ajotutkinnon, jonka kohtalo selviää tulevaisuudessa.
Tajusin opetusta antaessani, että aivan turhaan koitan pysyä opetusaiheiden normaalissa opetustahdissa, jos oppilas ei siihen taivu. Tätä on aikaisemminkin tullut vastaan, mutta tämä oli hyvä muistutus aiheesta. Ajo-opetuksessa puhutaan vähimmäisopetusmääristä, jotka on kuitenkin vain keskiarvo sopivalle määrää harjoituksia. Tulevaisuudessa ollaan mahdollisesti menossa opetusmalliin, jossa oppilaan tason mukaan aina yksilöllisesti päätetään ajojen edetessä, kuinka paljon opetusta vielä annetaan. Tällaisen kokeellisen opetusluvan on saanut ainakin yksi autokoulu Oulussa, joten katsotaan miten asia etenee.

10. viikko oli hyvin työntäyteinen, jossa saimme suorittaa ammattipätevyysajojen yhteydessä runsaasti ajotehtäviä. Ammattipätevyysajoissa on tarkoitus syventää ammatillista osaamista kuljettamisen osalta, joten on hyvä, että saamme jotain kuljetettavaa. Ennakoivaa ja taloudellista ajamista harjoittelemme kuljetustehtävien ohessa.
Pääsimme oppilaiden kanssa käymään isolla tehtaalla Huntsmanilla Porissa (vanha Kemira), josta haimme winnovan pelastusharjoitusalueelle sammutusvaahtoa 6*200L tynnyriä. Tämä oli hyvin mielenkiintoinen ajotehtävä siitä syystä, että oppilaat näkivät kuinka tehdasalueella toimitaan portilla ja portin sisäpuolella. Turvavarusteiden käyttö kyseisessä paikassa oli myös aika tarkkaa.
Muita ajotehtäviä olivat mm. klapien kippaus asiakkaille, winnovan tiloista jätekuorman hakeminen kaatopaikalle sekä metallipuolen hitsaustöiden kuljettaminen inspectan koemittauksiin ja takaisin.
Oli hyvä päästä puhumaan oppilaille kuljettajan vastuista varsinkin kuormaan liittyen ja tavoitteenani oli, että kaikki mukana olleet oppilaat pääsisivät osallistumaan kaikkiin työtehtäviin.
Viikko meni nopeasti omasta ja oppilaiden mielestä kun oli paljon tekemistä.

Yhteenveto/Reflektointi

Omat tavoitteeni oli luonnollisesti, että kaikki oppilaani saavat ajokortin, mutta yksi tärkein tavoitteeni oli tehostaa ryhmäopetuksen määrää. Ajo-opetuksessa on kuitenkin yksi huono puoli ryhmäajojen suhteen, sillä vain oppilaalle joka ajaa voidaan merkata ajotunnit. Kun oppilaalla on 30 tuntia ajoa niin hän saattaa tahia niitä täyteen monta viikkoa, joka saattaa pitkästyttää oppilaan. Lisäksi oppilaat ovat keväällä työharjoittelussa (kuten itsekkin), joten aina ei ole järkevää pitää heitä pitkiä aikoja koululla. Ryhmäajoihin kuitenkin pyrin panostamaan ja siinä mielestäni onnistuin, että oppilaat jotka olivat ryhmässä saivat kaikki tasapuolisesti kokemuksia ja työtehtäviä. Pyrin myös antamaan ryhmien itse suunnitella tehtäviä ja suorittaa niitä (esim. kuormansidonta).

Haastavaa oli myös ajojen varaaminen ja järjestäminen. Varasin välillä usean opettajan ajot ja ne alkoivat toisinaan Porista ja toisinaan Kullaalta. Tämä oli hyvin työlästä sillä välillä ajot saattoivat peruuntua viime hetkellä, joko oppilaan tai sitten opettajan vuoksi. Tästä kuitenkin suoriuduin mielestäni hyvin, mutta toivomukseni on, että ensi syksynä asiaan saadaan joku muutos.

Ajo-opetuksessa varsinkin ammattipätevyysajojen suhteen on hyvänä sekä huonona puolena se, että ajotehtävät ovat hyvin erilaisia. Työ pysyy itselläni mielenkiintoisena ja oppilaat saavat kokemuksia, mutta kaikki oppilaat eivät saa kokemuksia tasavertaisesti yhtä paljon. Itse en pysty aina vaikuttamaan mitä ajotehtäviä meille tulee, mutta pyrin kuitenkin parhaani mukaan saamaan kaikille oppilaille mahdollisimman paljon erilaisia kokemuksia.
Itselleni suurin kehittämisen paikka on ehdottomasti oman opetuksen johdonmukaisuus. Opetukseni saattaa välillä ns. rönsyillä ja se voi olla sekavahkoa. Tämän olen tiedostanut ja oppituntien oikea suunnittelu on varmasti paras lääke tähän.

Oppilailta ja ohjaavalta opettajalta saamani palaute on hyvää ja rakentavaa. Suoranaista kritiikkiä en ole juurikaan saanut, vaan pääasiassa kehuja rauhallisuudestani ja oikeudenmukaisuudestani. Muilta opettajilta olen saanut myös kiitosta yhteistyöstä. Palautetta on tärkeää saada ja sitä täytyy muistaa myös kysyä, jotta oma opetus pääsee kehittymään.
Harjoittelujakson aikana opin, että oppilaan ehdoilla täytyy pääasiassa edetä, sillä kaikkien elämäntilanne on erilainen ja opetuksessa eteneminen on hyvin yksilöllistä ja vaihtelee oppilaskohtaisesti. Opin myös suunnittelemaan oppituntejani ennalta paremmin, mutta tähän täytyy panostaa vielä tulevaisuudessa paljon. Harjoittelujakso oli mielestäni onnistunut ja kehittävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti